İNSAN  HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ

 MADDE:1

BÜTÜN İNSANLAR ÖZGÜR; ONUR VE HAKLARI YÖNÜNDEN EŞİT DOĞARLAR. AKIL VE VİCDANA SAHİPTİRLER. VE BİRBİRLERİNE KARŞI KARDEŞÇE DAVRANMALIDIRLAR.

MADDE:2

HERKES,IRK,RENK,CİNS,DİL, DİN,SİYASAL YA DA HER HANGİ BİR BAŞKA İNANÇ, ULUSAL YA DA TOPLUMSAL KÖKEN , VARLIKLILIK,DOĞUŞ YA DA HER HANGİ BİR BAŞKA AYRIM GÖZETİLMEKSİZİN BU BİLDİRGEDE AÇIKLANAN BÜTÜN HAKLARDAN VE BÜTÜN ÖZGÜRLÜKLERDEN YARARLANABİLİR.

MADDE:6

HERKES NEREDE OLURSA OLSUN , KİŞİLİĞİNİN TANINMASI HAKKINA SAHİPTİR.

MADDE:18

HERKESİN DÜŞÜNCE ,VİCDAN VE DİN ÖZGÜRLÜĞÜNE HAKKI VARDIR; BU HAK DİN YA DA İNANCINI TEK BAŞINA  YA DA TOPLUCA, AÇIK YA DA ÖZEL OLARAK ÖĞRETİM,UYGULAMA,TAPINMA VE ANMA BAĞLAMINDA AÇIĞA VURMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İÇERİR.

MADDE:19

HERKESİN DÜŞÜN VE ANLATIM ÖZGÜRLÜĞÜNE HAKKI VARDIR; BU ÖZGÜRLÜK DÜŞÜNCELERİNDEN DOLAYI RAHATSIZ EDİLMEMEK, ÜLKE  SINIRLARI SÖZ KONUSU OLMAKSIZIN BİLGİ VE DÜŞÜNCELERİ HER ARAÇTA ARAMA, ELDE ETME VE YAYMA HAKKINI İÇERİR.

MADDE:27

(1)HERKES,TOPLUMUN KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİNE ÖZGÜRCE KATILMA, GÜZEL SANATLARI TATMA, BİLİM ALANINDAKİ İLERLEMELERDEN VE BUNLARIN NİMETLERİNDEN YARARLANMA HAKKINA SAHİPTİR.

(2)HERKESİN ,SAHİP BULUNDUĞU HER TÜRLÜ BİLİM , YAZIN YA DA SANAT YAPITLARINDAN KAYNAKLANAN AHLAKİ VE MADDİ ÇIKARLARININ KORUNMASINA HAKKI VARDIR.

MADDE :21

(1)HERKESİN, DOĞRUDAN YA DA ÖZGÜRCE SEÇİLMİŞ KİŞİLER ARACILIĞIYLA ÜLKESİNİN  KAMU YÖNETİMİNE KATILMA HAKKI VARDIR. 

(2)HERKES ÜLKESİNİN KAMU HİZMETLERİNDEN EŞİT OLARAK YARARLANMA HAKKINA SAHİPTİR.

(3)HALKIN İRADESİ, HÜKÜMET ERKİNİN TEMELİDİR; BU İRADE,GİZLİ YA DA BUNA DENK BİR YÖNTEMLE YAPILACAK  VE GENEL VE EŞİT OY VERME YOLUYLA  GERÇEKLEŞECEK OLAN DÖNEMSEL DÜRÜST SEÇİMLE BELİRİR.

MADDE:26

(1)HERKESİN EĞİTİM HAKKI VARDIR. EĞİTİM HİÇ OLMAZSA İLK VE TEMEL EĞİTİM EVRELERİNDE PARASIZ OLMALIDIR. İLK EĞİTİM ZORUNLUDUR.  TEKNİK VE MESLEKİ EĞİTİMDEN HERKES YARARLANABİLMELİ VE YÜKSEK ÖĞRETİM,  BAŞARIYA GÖRE,HERKESE TAM BİR EŞİTLİKLE AÇIK OLMALIDIR.

(2)EĞİTİM,İNSAN KİŞİLİĞİNİN TAM GELİŞMESİNİ, İNSAN HAKLARIYLA TEMEL ÖZGÜRLÜKLERE SAYGININ GÜÇLENMESİNİ AMAÇ OLARAK ALMALIDIR. EĞİTİM BÜTÜN ULUSLAR,IRKLAR VE DİNİ TOPLULUKLAR ARASINDA ANLAYIŞ ,HOŞGÖRÜ VE DOSTLUĞU GÜÇLENDİRMELİ VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’İN BARIŞIN SÜRDÜRÜLMESİ YOLUNDAKİ ÇALIŞMALARINI GELİŞTİRMELİDİR.

(3)ANA BABA,ÇOCUKLARINA VERİLECEK EĞİTİM TÜRÜ İÇİN ÖNCELİKLİ SEÇME HAKKINA SAHİPTİR.