OKUMA YETENEĞİNİN ARTTIRILMASI :

1- Okuma hızını nasıl ve ne zaman değiştireceğinizi biliniz. Okuma hızına etki eden faktörler:
a) Konunun zorluğu; örneğin bir hikaye ile bir kimya konusunun zorluk derecesi farklıdır
b) Konunun kelimeleri hakkındaki bilginiz; bir roman okurken günlük yaşantımızdaki kelimelerle yazılmış olması ile fen bilgisi konusunun ilmi kelimelerle yazılmış olması nedeni ile zorluk dereceleri birbirinden farklıdır.
c) Okuyuş amacınız; örneğin günlük bir gazeteyi süratli bir göz gezdirmekle okuyabilirsiniz. Ama deste anlatacağınız bir konuyu ağır, dikkatli ve anlayarak okuyarak anlayabilirsiniz.
2- Okuma hızını arttırınız;
a) Mırıldanarak ve dudak hareketleriyle okumaktan vazgeçiniz. Aksi halde yüksek sesle okuyormuş gibi zaman kaybedebilirsiniz. Sesli okuma, sessiz okumanın üç misli daha fazla zaman alır.
b) Daima yaptığınız hataları düzeltmek için kesin çaba harcayınız
c) Kelimeler için değil de; fikirler için okuyunuz. Kelime okuma huyundan vazgeçmek için, tek tek kelimeleri okuyacak yerde, bir bakışta fikri kavramaya yetecek sayıda kelime okumaya çalışınız.
d) Aklınızdan okuma amacı çıkmamalı, belli bir soruya cevap veya problemin çözümü olmalıdır.
e) Her paragraftaki anlatılmak istenilen fikri kavramaya çalışınız.
f) Dikkatinizi, yalnız anlamaya toplayınız. Dikkatiniz diğer konulara kaydığı taktirde, parçanın bittiğini ve hiçbir şey anlamadığınızı görürsünüz.
g) Tekrar okumayı en az seviyeye indiriniz. Kendinizi fikri anlamak şartı ile, daha çabuk okumaya zorlayınız. Kolay konuları hiçbir yerini tekrarlamadan okuyunuz. Sonra gelen cümleler önceki anlamadığınız cümlelerin anlaşılmasını yardımcı olabilir.
h) Daha çabuk okumayı deneyiniz. Kendinizi fikri anlamak şartı ile, daha çabuk okumaya zorlayınız. Başlangıçta fikri kaçırdınız gibi gelebilir ama zamanla bu hissinizin yanlış olduğunu görebilirsiniz.
i) Çeşitli tipte (sessiz, sesli, göz gezdirerek, yavaş) okurken harcadığınız zamanı ölçüp, kendi rekorunuzu kırmaya çalışınız.
j) Yazının iskeletini veya düzenlenişini bularak, yazarın ne anlatmak istediğini biliniz.
Bir konudaki giriş ve özet paragraflarına dikkat ediniz. İşaret kelimelerden faydalanınız. Bir paragraftaki konuyu; örnekler verilmek, iki fikir veya özelliği karşılaştırmak, düşüncesinin nedenini belirtmek ve bir problemin anlatıcı, çözümünü vermek, ana fikir farklı kelimelerle tekrarlamak suretiyle anlatıcı ve tamamlayıcı ayrıntıları kapsar. Örneğin; bir yazıyı okuduktan sonra kendi kendinize şöyle düşünebilirsiniz:
  • Bu yazarın ilk tanımladığı önemli noktadır.
  • Şimdi, ana düşünce çizgisinden ayrılıyor.
  • Şimdi, tekrar esas yola döndü, ikinci noktayı belirtiyor, bu noktayı kaç defadır ifade ediyor.
  • Şimdi, her seferinde dayandığı ifadeleri vermek suretiyle, üçüncü, dördüncü, beşinci hususları belirtiyor.
  • Okuma hızınızın geliştirilmesi için gözlerin kusursuz olması gerekir. Sözcük dağarcığınızı zenginleştirmek; çok okumaya, sözlük ve ansiklopedi gibi kaynak kitaplardan faydalanmayı alışkanlık haline getirmeye yeni yabancı teknik kelimeleri not etmeye ve günlük konuşmalarda, yazılarda kullanmaya önemli ölçüde bağlıdır
    Okumayı geliştirmede ön şart iyi ve sürekli okuma alışkanlığı edinmek, günde en az 15-20 dakikalık bir zamanı okumaya ayırmaktır. Okumayı daha iyiye götürebilmek için okuldaki Türkçe ve Edebiyat öğretmenleri ile işbirliği yapılmalıdır.