VERİMLİ ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN ETMENLER
(NEDEN VERİMLİ ÇALIŞAMIYORUZ?)

Çalışmak için oturan bir insanın dikkatini dağıtan faktörler ya çevreden gelir,veya kişinin kendi zihninden kaynaklanır.Bu sebeple çalışma ortamının belirli özelliklere sahip olması öğrenmeyi kolaylaştırır ve çalışmak için ayrılan zamandan en üst düzeyde yarar sağlanmasına imkan verir. Verimli çalışmayı engelleyen ortamdan kaynaklanan sebepleri şöyle düzeltebiliriz:
-Çalışma odası mümkün olduğu kadar fazla sıcak ve soğuk olmamalı,iyi havalandırılmalı ve sessiz olmalıdır.
-Ders çalışırken müzik dinlememeli.
-Ders çalışılan ortamdaki poster,afiş ve resimler,dikkatin dağılmasına en büyük etkendir.Bunlar sınırlandırılmalı.
-Çalışma masasına oturmadan çalışma masasına oturmanın uyarıcı rolü fazladır.Bu nedenle,yatarak, yerde ders çalışılmamalı.
-Çalışırken gerekli malzemeler etrafta saçılı olmamalı,ihtiyaç duyulan her şey el altında bulunmalıdır.
Verimli çalışmayı engelleyen ve düzeltilmesi gereken zihinsel etkenler:
-Hayal kurmak
-Yersiz endişelere kapılmak
HAYAL KURMAKTAN VE YERSİZ ENDİŞELERDEN NASIL KURTULURUZ?
Hayal kurmak,çalışmayı ve çalışmadaki verimi düşürür ve çok yaşanan bir olaydır.Böyle bir durumda hayalinizi kendinize bir ödül olarak verin. "Bu çalışma bittiğinde kendime 10 dakika hayal kurma molası vereceğim" deyin.Çalışma bitince,hak ettiğiniz süreyi kullanın.Eğer kapıldığınız hayalden kendinizi çekemiyorsanız,bitirin ve çalışmaya öyle başlayın.
Endişelerin başında "sınavda başarılı olacak mıyım? Ya olamazsam? v.s." olumsuzluklar yatar. Bu durumda şunları düşünün:
"Bu olumsuzlukları düşünmek benim işimi kolaylaştırıyor mu?"
"Bu düşünceler amacıma hizmet ediyor mu?"
Cevaplarınız doğal olarak "hayır" olacaktır.Dolayısıyla yapılacak en etkili şey,bu kuruntulardan uzaklaşmaktır. Verimli çalışamamaktaki bir diğer neden de,çalışma sonlarında geri bildirim yapılmamasıdır.Geri bildirim mümkün olduğunca kısa sürede (çalışmadan hemen sonra) yapılmalı,ve sonuç iyi değerlendirilmelidir.